Puutarha bloggaaja kirjoittaa: Rikkaruohoille kyytiä!

Koska oikeasti en ole innokas kitkemään (en tehnyt sitä oikeastaan koskaan ennen nykyistä pihaamme), pidän myös maanpeitekasveista sekä yhdistelmästä sanomalehtikerros + kuorikate.

kuorikate_kasvihormoni-fi-12

Tilasin meidän pihalle kuorikatetta. Sitä voi ainakin meidän nurkilla hakea peräkärryllä itsekin, mutta koska meidän kärryyn mahtuu vain vajaa kuutio kerrallaan, laskin, että kuljetus kotiin saakka olisi hyvä juttu. Kuutiolla kuorikatetta peittää nimittäin noin kymmenen metriä pensasaidan juurta, mikä olisi tiennyt monta hakukeikkaa ja lapioinnista kipeää kättä. Jyväskylässä H. Ojanperällä on koura-auto, joka vielä levittää tilatun kuorikatteen paikoilleen, mikäli kauha vaan ylttää kohteeseen saakka. Kouran ulottuvuus on hyvä, joten suurimmaksi osaksi kauha yltää sinne, minne toivotaan, jopa meidän rinnepihalla.

kuorikate_koura-autot_kasvihormoni-fi
Muistatko viime viikon takatalvilumimyräkän? Siellä minä törötin ottamassa kuvia, kun kuorikate levittyi rinteeseen ja pensaiden juurelle.

Meillä pahin rikkaruohopesä on luonnonkivillä tuettu takarinne, jonka istutukset on perustettu huonoon, juolavehnäiseen peltomultaan. Alun perin rinteessä on ollut matalia kivikkokasveja, mutta se juolavehnän hirvitys puskee niistä mennen tullen läpi ja tekee kivikon ylle tuulessa huojuvan latvuksen. Olen yrittänyt taltuttaa tuota pikkumetsää kitkemällä ja vaihtamalla istutukset mutavimmissa kohdissa pensaiksi, mutta ilman katetta ei vielä ole toivoakaan siitä, että rikkaruohohelvetti taintuisi mihinkään. Naapurit ja ohikulkijat kärsivät (tai ovat kärsimättä) asiasta enemmän (tai vähemmän) kuin minä, sillä rinne ei meille näy ja naapurisuhteiden nimissä pyysin koura-autoa levittelemään kunnon kerroksen kuorikatetta pikkuisten pensaiden juurille. Jospa juolavehnän leviäminen pysyisi hieman enemmän aisoissa kuorikatteen avulla.

kuorikate_kasvihormoni-fi-3

Keväisessä mielentilassani kävin myös pimpottelemassa muiden lähitalojen kelloja ja kyselemässä, josko he haluaisivat kuorikatetta omiin pihoihinsa samalla toimituksella kun millä minä tilasin meidän puskienaluspinnotteen. Yhteiset hankkeet kannattavat, sillä monesti isompiin eriin saa rivihintaa paremman tarjouksen. Tosin Koura-autot ovat kehittäneet siitä mainion konseptin, että he keräävät kimppakyydit itse yhteen ja toimittavat Jyväskylän lähialueille pari kertaa viikossa ihmisten toivomia tuotteita ilman erillistä toimitusmaksua. Fiksua! Pieni hurraahuuto minulta oman yritystuotteen hienosta kehittelystä tässä maassa, jossa palvelu tahtoo jäädä monelta puolitiehen!

Todellista omistautumista puutarhahulluuteen”, piippasi puhelimeni, kun seisoin tuolla lumimyräkässä neuvomassa koura-autokuskille kuorikatteen paikkoja. Itse ajattelin kuitenkin enemmän niitä hetkiä, jolloin rikkaruohorinnettä ei tarvitse hävetä naapurien edessä sekä niitä suhteita, joita tämän yhteistuumissa hankitun katteen avulla vaalitaan.

Tietysti olisin voinut myös valita toimitukselle päivän, jolloin aurinko olisi paistanut heleästi, mutta menihän se näinkin, kun ei itse tarvinnut tehdä töitä. Tosin tilaukseni oli siinä määrin suuri, että toinen erä tulee vasta tällä viikolla. Sitä varten olenkin sitten tehnyt tilauksen aurinkoiseen ajankohtaan. Saa nähdä, onko toiveeni huomioitu.

Last week we got some snow and at the very same moment, we got ourselves a mulch delivery. I ordered the mulch together with the neighbors to lower the delivery cost – and to ameliorate our neighborhood network. Yay for the Finnish Spring! 

Kurkkaa ihmeessä heidän nettisivuiltaan lisätietoja, niin minäkin tein. Auto liikkuu ympäri vuorokauden, joten palvelu on tällä firmalla hanskassa!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com *Yhteistyössä H. Ojanperä Ky
0